ceturtdiena, 2013. gada 18. jūlijs

Kamenes paradokss


Autors: Inta Santa
Iespējams, ka šī pieeja ir atbilde uz visiem "Kāpēc?" jautājumiem.
Man 2013.gada vasara iesākās necerēti agri- es to sagaidīju Skotijas ekokopienā Findhorn Foundation, kur apguvu Transformācijas spēles meistardarbnīcas vadītāja prasmes.
Divas nedēļas pabiju vidē, kurā:
  • konkurences vietā valda sadarbība;
  • noslēgtības vietā valda atvērtība;
  • izvairīšanās vietā valda atbildības uzņemšanās;
  • nosodījuma vietā valda pieņemšana.


Ja ticētu klasiskajiem biznesa pamatprincipiem (A.Smita teorijai par neredzamo roku, kas regulē tirgu), šai ekokopienai jau būtu jābūt izzudušai no pasaules kartes, jo tā itin nemaz nekonkurē, ne- efektivizē un ne-globalizē savu piedāvājumu, kā to esam pieraduši redzēt klasiskā tirgus apstākļos. Tā vienkārši ir un turpina būt jau vairāk kā 50 gadus. Gluži kā tā, kamene (1), kura lido par spīti tam, ka regulāri kāds pierāda, ka viņa nespēj lidot. Cilvēki ar interesi apmeklē Findhornas Fonda parku, lai redzētu ekociemata dzīvi darbībā (ik gadu 14000 apmeklētāju), tiem, kurus uzrunā šīs idejas ir iespēja tās apgūt mācību programmās Findhorn Clunny College (ik gadu vairāk kā 3000 apmācību beidzēju),  bet tie, kurus šī filozofija ir uzrunājusi līdz pat sirds dziļumiem, kļūst par šīs ekokomūnas patstāvīgajiem iedzīvotājiem (šobrīd 400 rezidentu).

Mani uz šo komūnu aizveda iespēja padziļinātu apgūt Transformācijas spēles meistardarbnīcas vadītāja prasmes, kas ir viena no Findhorn Clunny College pamata programmām. Šī spēle ir radīta tieši Findhornā un atspoguļo tajā valdošo filozofiju: mēdz teikt, ka piedaloties šīs spēles meistardarbnīcā ir iespējams piedzīvot Findhornas ekokopienas garu.

Es pati ar Transformācijas spēli iepazinos, pateicoties savai kolēģei Aijai Berjozai, kura uzaicināja to uzspēlēt. Jau ar pirmajām spēles minūtēm es sapratu, ka tā ir PAR MANU DZĪVI. Ļoti skaisti izgaismojās atslēgas vārdi. Ļoti dziļi nācās ielūkoties sevī, meklējot  to, kur manī rezonē izvilktās šķēršļu kārtis. Arī depresiju purviem atradās vieta. Bet pavisam patīkami bija apzināties eņģeļu klātesamību. Un šķiet, šī bija vienīgā galda spēle, kuru esmu spēlējusi, necenšoties kādu sakaut vai uzvarēt. Drīzāk otrādi- es laiku pa laikam saņēmu dāvanas un svētību no pārējiem šīs spēles spēlētājiem! Vienīgais, ar ko es tiešām sacentos- biju es pati. Es sacentos ar to savu veco „ES”, kurš soli pa soli meklēja ceļu uz savu jauno „ES”.  Toreiz laiks pagāja nemanot. Tiešām transformējoša spēle!

Droši vien, vietā ir jautājums: kā to visu var saistīt ar koučingu? Te nu ir vietā piebilst, ka katram spēlētājam ir savs spēles mērķis. Tieši tā! Tāpat kā koučinga sesijā, katras spēles sākumā tiek veltīts gana daudz laika, lai precizētu spēlētāja mērķi. Tikai šajā gadījumā tiek precizētu visu spēles dalībnieku mērķi...vēl vairāk, šajā spēlē katram ir 2 mērķi: viens, ko spēlētājs vēlas iegūt, saņemt, sasniegt un otrs, ko spēlētājs vēlas sniegt, dalīties, dot. Un visā spēles laikā tiek strādāts ar abiem šiem mērķiem. Atšķirībā no koučinga sesijas- šeit spēlētāja apziņas paplašināšanā piedalās visi spēles elementi: gan spēles kārtīs, gan citi spēlētāji, gan mijiedarbība spēlētāju starpā, gan arī spēles meistardarbnīcas vadītājs. Tā ir kā jaudīga koučinga sesija veselas dienas garumā (5h-10h). Patiesībā šī spēle lieliski attēlo dzīvi- tā ir kā ikdienas dzīves mikromodelis, kura ietvaros ir iespējams mainīt savus uzskatus, destruktīvās darbības, gūt prieku daloties, sadarbojoties, dodot un ņemot. Gluži kā Raiņa slavenajā citātā: „Dodot gūtais neatņemams”, tā arī šī pieredze palīdz ieraudzīt pasauli savādākā gaismā. Tādā gaismā- kā to ikdienā redz Findhornas ekokomūnas pārstāvji Skotijā (2), kuri neliekas zinis par „kamenes paradoksu”, bet turpina būt.

Iespējams, ka tas ir arī ceļš kādam no jums- aizmirst, ka pastāv „likumi, kas pierāda, ka tā nevar būt” un būt tādam, kādam ir vēlme būt patiesībā, atklāt savu patieso būtību (3), kas nereti paslēpta aiz sabiedrības „must have” lietām un dzīvot daudz lielākā saskaņā ar sevi, apkārtējiem un  apkārtni! Nekad nav par vēlu pierādīt, ka kamene spēj lidot (1)...un ka mēs spējam ne tikai iedomāties, bet arī izdarīt (4)! Aicinu izmantot visas iespējas, kuras sniedz mums dzīve šeit un tagad!

Uz tikšanos!

(1) Pēdējie pētījumi (publicēti 2007.g.janvārī) liecina, ka kamene tomēr spēj lidot. Drošības pēc pierakstīju datumu, jo līdz šim vienmēr ir atradies kāds, kurš ir varējis pierādīt pretējo!  Vairāk info šeit>>

(2) Vai zinājāt, ka arī tepat, Latvijā ir cilvēki, kuri nav lietas kursā par „kamenes paradoksu”? Tā, piemēram, brīvdabas meistarklašu festivāla „Give&Get” organizētāji pavisam noteikti tādi ir! Viņi jau 3. gadu pēc kārtas organizējuši pasākumu, kurā var piedalīties ikviens interesents, kurš ir gatavs dot un ņemt- kļūt par brīvprātīgo festivāla iekārtotāju, meistarklašu vadītāju, mūzikas spēlētāju, ēst gatavotāju, meistarklašu apmeklētāju, klausītāju vai vienkāršu ēdāju. Vairāk info šeit>>

(3) Līdz 26.07.2013. ir iespēja pieteikties Eneagrammas praktiķa kursam, kur ikvienam būs iespēja satikt savu patieso es, savu dziļāko būtību. Vairāk info šeit>>

(4) Līdz 21.07.2013. ir iespēja pieteikties kouču nometnei „Koučs māca koučam”. Tas arī ir tāds savdabīgs „Give&Get” kouču variants. Vairāk info šeit>>

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru