piektdiena, 2019. gada 31. maijs

Transformācijas spēle un eneagramma

Nav šaubu, Transformācijas spēle spilgti parāda spēlētāju ierastās uzvedības paradumus un to, kādas sekas tie nes. Jā, ja paradums ir starot mīlestībā (apgaismības kārts teksts "Tu staro mīlestībā"), tad šo pieredzi atsaucot atmiņā, ir iespējams ieraudzīt aktuālajā jautājumā vietu, kur mīlestības starojums spētu palīdzētu to risināt. Bet tā ir tikai viena no daudzajām Transformācijas spēles šķautnēm. Daudz dziļāku un pamatīgāku darbu Transformācijas spēles formātā prasa tikšanās ar Šķēršļu kārtīm. Tāds teksts, kā piem." Tu paēdi, lai apmierinātu savas emocionālās vajadzības", reizums tiek uztverts ar absolūtu noraidījumu. "Kā? Nē! Es taču rūpīgi sekoju līdzi savai diētai!" Tomēr paskatot plašāk un meklējot pēdējo šī šķēršļa pieredzi pagātnē, tomēr izdodas atrast tieši to- ka tiek "apēsts" kas tāds, ko faktiski vajadzētu risināt. Un tad nāk kārta turpmākajiem soļiem- skatīt kā šī pieeja nes sāpes. Piedzīvot šo pieredzi atkārtoti un doties tālāk, meklējot iespējas šo destruktīvo paradumu mainīt, aizstājot to ar ko citu- konstruktīvu. Un te lieliski palīdz apziņas dzirkstis- mazas kartiņas ar apzināšanos stimulējošiem jēdzieniem: "Atpūta", "Komunikācija", "Deja", "Elastība" utt. Šie jēdzieni palīdz apzināti veidot jaunu, vēl neierastu uzvedības modeli, līdz šim ierastās, destruktīvās rīcības vietā.

Jau vairākus gadus regulāri vadot Transformācijas spēli, esmu ievērojusi, ka, kartiņas ar vienu un to pašu tekstu,  mēdz radīt absolūti dažadas reakcijas spēlētājos. Vēl vairāk- nereti pat apgaismības kārtis, kārtis kuram vajadzētu sniegt skaidrību par tālākajiem soļiem vai pieejam kāda jautājuma risināšanā, pēkšņi rada dalībniekā izcilu pretestības vilni. Sākotnēji tam nepievērsu uzmanību, tomēr ar laiku pamanīju sakarības. Un, nu jau ar pilnu pārliecību varu teikt, ka spēles laikā ir iespējams novērot katram eneagrammas tipam (eneagramma* - psiholoģiskā tipoloģija, kuru pārvaldu) raksturīgo uzvedību. Un tas ir pavisam normāli, jo Transformācijas spēle ir gluži kā dzīves modelis, ierobežotā laika periodā uz spēles laukuma izspēlēta dzīve. Tamdēļ likumsakarīgs ir fakts, ka arī šajā spēlē parādās eneagrammas tipam raksturīgā slēptā motivācija. Protams, ik reizi, es savas aizdomas pārbaudu un gana bieži tās ir pamatotas. Protams, es apzinos, ka man savas vērotajas spējas vēl būtu jāpilnveido, tomēr vienu varu apgalvot it droši- eneagrammas zinības tikai papildina manas Transformācijas spēles vadītājas prasmes. Starp citu, lai arī neesmu īpaši šo savu atklājumu popularizejusi, ir klienti, kuri pēc spēles mēdz man jautāt: "Kā Tev šķiet, kurš  eneatips es varētu būt?", tādējādi papildinot savu savu ieguvumu klāstu.

*Enneagramma ir apzinātās cilvēces pirmsākumos radusies spēcīga un dinamiska personību tipoloģija, kas apraksta 9 īpašus un fundamentāli atšķirīgus veidus, kā var domāt, just un rīkoties. Eneagramma nav pretrunā nedz ar klasisko, nedz moderno psiholoģiju. Savā veidā eneagramma iekļauj un paskaidro to, kas pierādīts dažādās psiholoģijas teorijās. Vairāk www.enneagramcoaching.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru